Razlika između Japanske džiudžice i Brazilske džiudžice

Razlika između Japanske džiudžice i Brazilske džiudžice

U ovom videu predstavićemo vam analizu sličnosti, različitosti i drugih bitnih aspekata kada se porede Japanski Jiu Jitsu (JJJ) i Brazislski Jiu Jitsu (BJJ)

Predavač govori iz svog iskustva koje ima u obje vještina kroz duboko razumjevanje kulture, istorije i tehnike i jedne i druge vještine.

Gary King počeo se baviti BJJ kasnih devedesetih godina. U početku je bio usmjeren na Japansku Jiu Jitsu (Originalnu samurajsku vještinu iz koje su proistekli Karate, Judo i Aikido). Bio je uspješan u JJJ i kao trener i kao takmičar.

Tada su mu se oči otvorile za nemilosrdno efikasnu Brazilsku džiudžicu (ili Gracie džiudžicu) nakon treninga sa Rojsom Grejsijem – Royce Gracie,. Uskoro je otputovao u LA kako bi učio vještinu od Horiona Grejsija – Rorion Gracie (osnivaca UFC-a Ultimate Fighting Championchip) i njegovih sinova Hirona-Ryron, Renera – Rener i Raleka-Ralek.

Nakon određenog vremena Gari odlazi da živi u Riu – izvoru Brazilske džidžice u cilju sticanja iskustva sa nekim od najboljih takmičara na svijetu prije svog povratka u Englesku 2006. godine.
Gari je imao sreće da vježba sa velikim brojem Grejsija (Helio, Rorion, Royler, Rolker, Ryron, Rener, Ralek i Carlos Jr.) kao i sa nekim BJJ svjetskim šampionima (Maricio Fetosa, Carlos Lemos Jr., Lucio, Lagarto, Rodrigues) i Erikom Pulsonom (Trenerom MMA zvijestda kao što su Ken i Frank Sharmlock) i Soke Fumon Tanaka (vrhunskim majstorom i vođom Japanske samurajske škole)

Ovaj video će vam dati adekvatana pitanja i odgovre koji se odnose na JJJ i BJJ. Saznajte više i pogledajte video ispod.

 

preuzeto djelimično sa www.bjjee.com