Olimpijski trener daje greplerima 5 osnovnih savjeta za prevenciju povreda

Olimpijski trener daje greplerima 5 osnovnih savjeta za prevenciju povreda

Napisao: Mark Kislich, Olimpijski trener i Džudoka. Možete posjetiti njegov web sajt: Grapplershealth.com. Takođe je autor fantastične kolekcije video instrukcija: Bulletproof Your Shoulders for Judo.

Lično vjerujem da su Džudo i BJJ kao i grapling uopšte jedan od najboljih sportova za vaše djete; to je pravi način i sredstvo da izrastu u zdrava i jaka ljudska bića.

Priznajem! Volim grapling!

Ali, postoje i određeni nedostaci. Rizik od povreda je veoma visok, posebno kod tradicionalnih metoda treniranja (1. Sparing, 2. Sparing i 3. još Sparinga).

Zamislite samo da Muai Thai borac radi sparing u punom kontaktu četiri puta nedeljno. Sigurno neće dugo! Rekao bih da grapling može biti daleko devastirajući od Thai boksa.

U toku rada sa top atletama, moja krilatica je uvijek bila “Treniraj jako, ali treniraj pametno”.
Jer svaka budala može jako trenirati . Daj mi 50!! Daj mi još 100!! Pa šta. “Radi!”

Ne, ukoliko želite da u potpunosti izrazite svoj potencijal morate dugo vježbati. A to je nemoguće ukoliko se povrede sve češće javljaju.

Ponekada postoje faktori koje treneri jednostavno previde. Čest scenario je:

“Odlučio sam da treniram žestoko i jedem pravilno i radim sve što je treba!” To je dobar pristup koji garantuje napredak.

Ali onda, BUUM!! Desi se povreda, i oni su već si van kolosjeka, nekada na duži period, nekada zauvjek. Zato jernisi uradio sve što treba!

Nažalost nije dovoljno samo raditi predano, zdravo se hraniti, pravilno spavati, i dolaziti na svaki trening da bi radili više od čovjeka pored sebe.

“Upravo taj momenat da “uradite više od čovjeka pored sebe” može biti vaša glavna greška.

Pošto je oporavak jednako bitan kao i sam trening. Razmislite malo: Najbolji program za vježbanje na svijetu ne podrazumjeva da se preforsirate i da se poslije ne možete oporaviti.

Treba uobziriti i prevencija povreda. Ukoliko radite pravilnu pripremu za trening u početku i kroz trenažni proces isplatiće se u budućnosti.

Zato, za kompletan i mudar pristup, evo nekoliko savjeta koje možete imati na umu za dugu graplersku karijeru bez povreda…

  1. Nemojte se pretrenirati. Da, Da, Da, moguće je se pretrenirati. Nemojte da vas zaludi neki steroidima napunjeni majmun sa You Tube-a koji tvrdi drugačije.
    Čak i da ubrizgaju 10 litara steroida na dan, i oni mogu biti pretrenirani.
  2. Ne preskačite istezanje. Znam da je dosadno, da boli i da oduzima vrijeme. Ali je jednostavno neophodno. Bez istezanja povreda je već uvrštena u vaš trening samo je očekujte.
  3. Ne zaboravite koritistiti valjak za opuštanje (Foam roller). Nevjerovatno je šta ova jednostavna spravica može uraditi za vas, preventira, rehabilituje i poboljšava vaše performanse. Molim vas koristite je.
  4. Ojačajte slabe djelove. Ruke/Gripovi, laktovi, ramena, vrat, donji dio leđa, koljena, članci. Da li sam nešto propustio? Jer Džudo ima VELIKI procenat povreda svega toga!U osnovi treba ojačati cijelo tijelo. Ovo su dijelovi za koje je potrebna posebna pažnja ukoliko želimo ostati zdravi.
  5. Budite sigurni da ste se oporavili.

-Kvalitetan san i dovoljno vremena za san su osnova. Sauna, Parna kupatila, vrući tuševi takođe mogu puno pomoći.
-Po mogućnosti dubinska masaža barem jenom nedeljno je neophodna.
-Pravilna ishrana sa kvalitetnim ugljenim hidratima daće vam energije za trening i oporavak.
-U određenim intervalim, uzmite slobodnog vremena. To će osvježiti vaše tijelo i duh.

I na kraju ćete reći: Sve je to super ali kako tačno da izvedem sve što je gore navedeno?
Jednostavno da bismo sve opisali trebalo bi i više vremena i prostora… Najbolje bi bilo da svaku od ovih stavki opišemo u zasebnom članku gdje bi se detaljno obratila pažnja na svaki segment.

Do tada trenirajte žestoko i pametno i bez povreda!

Mark Kislich

Preuzeto i prevedeno sa www.bjjee.com