Grappling (eng. Submission Wrestling) spada u grupu rvačkih sportova kao što su brazilski džiu džicu, rvanje, džudo, sambo… Borba počinje iz stojećeg stava,  a udarci nisu dozvoljeni. Nakon obaranja protivnika  potrebno je da se uspostavi kontrola raznim zahvatima imobilizacije, a zatim se borba nastavlja u parteru, sa ciljem da se plasira neka tehnika završnice (poluge na rukama, nogama, vratu, gušenja ili davljenja) i tako primora protivnik na predaju bez upotrebe udaraca. Program je posebno prilagođen osobama sa slabijim fizičkim predispozicijama.

S obzirom na to da je riječ o rvačkom sportu, grepling sve veću popularnost dostiže posebno zbog toga što je mogućnost povreda u praksi vrlo mala i kao takav grapling je idealan sport za sve bez obzira na starosno doba. S obzirom na veliku popularnost graplinga u svetu, tendencija je Svetskog grapling odbora da ovaj borilački sport uključi u olimpijske borilačke sportove, što bi se trebalo dogoditi već na ljetnjim Olimpijskim igrama 2016.godine.

Grappling ima veliku ulogu u razvoju MMA sporta jer bez znanja partera nije moguće postati vrhunski MMA borac.

bg_graplling

Tehnike i pozicije koje se koriste su:

Klinč, kada oba takmičara korite različite hvatove najčešće na gornjem dijelu tijela protivnika. Najčešće se koristi za iniciranje ili odbranu od obaranja i bacanja.

Obaranja, Koriste se tako da jedan grepler pomoću odgovarajućih tehnika dovede svog protivnika u poziciju na zemlji. Grapler koji inicira obaranje ima tendenciju da završi na svom protivniku u poziciji relativne kontrole.

Bacanja, su tehnike u kojima jedan grapler podigne ili izbaci iz balansa i korišćenjem sile i bacanjem kroz vazduh dovede svog protivnika na zemlju. Cilj bacanja je da se ostvari dominantna pozicija i kontrola protivnika.

Sprawling, je odbranbena tehnika koja se koristi načešće kada protivnik inicira bacanje.

Završnice (Submission holds) – mogu se podjeliti na dva tipa gušenja i poluge. U graplingu kada se takmičar nađe u završnici iz koje ne može pobjeći primoran je na predaju. Predati može ili verbalno ili neverbalno “kuckanjem” (tap) koje se takođe smatra prihvatanjem poraza. Takmičar koji odbija da preda izlaže se ozbiljnim i nepredvidivim povredama.

Tehnike kontrole – podrazumjevaju držanja u pozicijama gdje se kontroliše protivnik tako da nije u mogućnosti da napadne. Dva tipa takvih pozicija su kada držimo protivnikova leđa opriljubljena za zemlju, a drugi tip je kada mu kontrolišemo leđa. Obe ove pozicije su idealne za iniciranje završnica.

Bježanja – generalno, bježanje je urađeno kada se izvučemo iz nepovoljne pozicije ili završnice.

Okretanja (Sweeps), dešavaju se kada grapler koji je ispod protivnika pravilnom primjenom tehnike ostvari dominantnu poziciju