Gi i li No-GI: Razlike između Gi i No-Gi Graplinga

Gi i li No-GI: Razlike između Gi i No-Gi Graplinga

Da li ste ikada čuli kako grapler govori kako ide na “gi” ili “no-gi” čas? Šta to ustvari znači? Kako se porede? Da li postoje velike razlike?

Postoje tri glavne stvari u kojim se razlikuju gi i no-gi grapleri:

  • Odjeća
  • Strategija i tehnika
  • Pravila takmičenja

Odjeća:

Prva, očigledna razlika je u modnom statusu. U Gi graplingu vježbači nose naravno – GI. Gi se takođe može zvati i “kimono” i sastoji se od pantalona izrađenih od teškog pamuka najčešće sa ojačanjima na koljenima, i žaketa takođe od teškog pamuka sa ojačanim reverima i porubom na stranama. Jedna strana žaketa se prekriva drugom i sve se poveže čuvenim pojasom. Muškarci mogu da nose ili raš gard ili majicu ili ništa ispod žaketa i ponekad kompresioni šorc ispod pantalona. Žene takođe, mogu nostiti sportski prsluk, raš gard i kompresioni šorc.

U no-gi graplingu, vježbači nose -pretpostavljate NO-GI. Umjesto toga nose odoru sličnu surferima, posebno raš gard i široki šorc. Muški MMA borci i ljubitelji UFC-a mogu se vidjeti kako nose ili kompresioni šorc ili kompresioni šorc ispod širokog šorca, ali bez majice. Žene MMA borci nose sportske prsluke i raš gard i kompresioni šorc a ponekad i široki šorc. Dakle postoji veliki broj opcija. Akademije koje se bave isključivo graplingom nastoje da njihovi studenti pokrivaju gornji dio tjela; za razliku od profesionalnih MMA boraca, obični grapling studenti nemaju finansijski podstrek da stave svoje lice blizu nečijeg golog pazuha.

Na MMA događajima mogli ste vidjeti kako sudija provjerava da li muškarci nose suspenzor. Na Nekim turnirima na kojima se radi isključivo grapling zabranjeno je nošenje suspenzora dok na drugim ne. Što se tiče standardnog treninga različiti ljudi imaju različita mišljenja i navike, naravno žene se oko toga ne moraju uopšte brinuti…

Strategija i tehnika

Sledeća razlika između gi i no-gi je u strategiji. U gi graplingu, korišćenje hvatova na rukavima, reverima, pantalonama značajno pojačava kontrolu pozicije kao i primjenu završnica. Vježbači mogu izvesti gušenja reverima ili koristiti revere ili porube gi-a kako bi zarobili partneovu ruku ili zglob. U no-gi graplingu nije dozvoljeno hvatanje za odjeću. Umjesto toga vježbaći mogu kontrolisati protivnika pomoći prirodnih “rukohvata”:  vrata, zglobova, lakrtova, koljena, kukova…. Sve ovo je takođe dozvoljeno i u gi graplingu, ali je u za no-gi to jedina opcija. Uslijed nedostatka odjeće od teškog pamuka povećava se količina znoja, pa kako meč odmiče sve postaje prilično klizavo što može uticati na ishod meča jer protivnik može iskliznuti iz loše pozicije.

Pravila na turnirima:

Posoje neke razlike na gi i no-gi takmičenjima. Različitai turniri imaju različite zahtjeve, ali generlano pokret koji se naziva “heel hook” (poluga na petu) , koji je dozvoljen naprednoj  no-gi diviziji nije dozvoljen niti u jednoj gi diviziji. “Heel hook” je pokret koji prenosi veliki pritisak na koljeno. Veoma je težak za odbranu u no-gi, ali sama pomisao da se u gi takmičenjima sve može zamrsiti sa gi-jem čini ga još težim za odbranu u čak i za iskusne graplere. Tako da “heel hook” generalno nije  dozvoljen u gi takmičenjima. Takođe postoje neke razlike u dodjeljivanju poena zavisno od turnira. Na primjer u no-gi takmičenjima bacanje i kontrola sa strane nose tri poena dok u gi takmičenjima za istu tehniku dobijate dva. Drugi primjer je “koljeno na stomak” koje nosi dva pojena u gi, ali nema poena u no-gi.