Šta je to Brazilski džiudžicu, a šta grapling i kakva je razlika između BJJ-a, grappling-a i NO-GI-a?

Grubo govoreći, BJJ podrazumeva nošenje kimona dok grappling i NO-GI podrazumeva nošenje šorca i majice. Pravila treninga i borbe su slična.

Grappling je ne-udarački hibridni stil formiran od rvanja, jiu jitse, judoa, samba koji primjenjuje tehnile kontrole, poluga i gušenje kako bi se protivnik prisilio na odustajanje od borbe. Grappling tehnike igraju važnu ulogu u praksi mješovitih borilačkih vještina (MMA) i smatraju se vrlo učinkovitim oblikom samoodbrane.

Brazilski džiudžicu ( eng . Brazilian Jiu Jitsu, skraćeno – BJJ ) je borilačka veština i borilački sport koji je usredsređen na grappling i osobito na borbu na tlu sa ciljem dobijanja dominantne pozicije uz koištenje poluga na zglobovima i gušenja kako bi se protivnik primorao na predaju. Sistem se razvio prije Drugog svjetskog rata iz modifikovane verzije Juda uključujući i neke tehnike iz klasičnog – japanskog Jujutsu-a sa fokusom na ne-waza tehnike u parteru. Promoviše princip da se manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike može uspešno odbraniti protiv većeg i jačeg napadača. BJJ se može trenirati za samoodbranu, sportske grappling turnire ( gi i no – gi ) i mješovite borilačke veštine (engl. MMA – Mixed Martial Arts ).

 

Po čemu se BJJ razlikuje od drugih borilačkih vještina?

Brazilski džiudžicu razlikuje se od drugih borilačkih vještina u samoj svojoj osnovi. Dok se druge borilačke vještine uveliko oslanjaju na snagu i brzinu s ciljem nanošenja štete.,Brazilski Jiu-Jitsu se oslanja na vrhunsku tehniku i efikasnost sa ciljem potpune kontrole protivnika preko poluga, gušenja i pravilnog pozicioniranja u borbi.
Brazilski Jiu-Jitsu se razlikuje od drugih borilačkih vještina u tome što nudi rješenja za sve moguće faze borbe – borbu u stojećem položaju, i borbu u parteru. Ostale borilačke vještine, prije svega udaračke, oslanjaju se na snagu i brzinu

 

Kako napredovati u Brazilskoj džiudžici ?

Slično kao i kod drugih borilačkih vještina, napredak studenta je obilježen nizom pojaseva u boji.

Pojasevi za odrasle, preko 16 godina, su: bijeli (dobijate ga odmah), plavi, ljubičasti, smeđi i crni. Postoje posebne klasifikacije za crne pojaseve – borac i instruktor. Instruktori nose crni pojasi s crvenom trakama, borci crni pojas sa bijelom trakom.

Pojasevi za djecu su: bijeli, sivi, žuti, oranž i zeleni (kroz napredak označeni sa bijelom i crnom trakom).

 

Koliko dugo je potrebno vježbati da bi dobio crni pojas?

Za razliku od drugih borilačkih vještina u Brazilskom Jiu Jitsu-u potrebno je od 8 do 15 godina da bi se steklo majstorsko zvanje. Svaki pojas traje oko 2-5 godina aktivnog treniranja. Upravo ovakav način sticanja majstorskog zvanja učinio je Brazilski Jiu Jitsu najdominantijom borilačkom vještinom današnjice.

 

Koliko dugo moram da treniram da bi mogao da se takmičim?

Polaznik već posle 4-6 meseci može da se oproba u početničkim kategorijama takmičenja. Svako takmičenje je veliko iskustvo I učešće na njima omogućava znatno brži napredak.

 

Da li je vježbanje Brazilske džiudžice sigurno?

U našoj Akademiji sigurnost je na prvome mjestu! Povrede su moguće a najčešći uzrok je neozbiljnosti u toku treninga i loša primjenu tehnika su ono što vodi ozljedama.

 

Ko sve može vježbati Brazilski džiudžicu i da li postoji starosna granica?

Praktično svako može koristiti tehnike Brazilske džiudžice jer je temeljno načelo vještine da omogući manjim i slabijim pojedincima da se zaštite od većih, jačih napadača.
Ne postoji striktna donja starosna granica za treniranje BJJ-a. Praktčno mogu je vježbati svi bez orira na godište. Djeca mogu početi već od 3-4 godine.

 

Kako izgleda trening?

Trening najčešće počinje sa laganim zagrijavanjem i dinamičkim gibanjem. Nakon čega se rade specifične vježbe i uvježbavaju stare i uče nove tehnike. Nakon toga počinjemo sa sparingom.
Sparing predstavlja dovođenje studenata u borbenu situaciju kada oni testiraju naučene tehnike u borbi sa partnerom koji pruža otpor baš kao što je slučaj u stvarnoj borbi. Na taj način studenti dobijaju vrijedno iskustvo kako i kada treba primijeniti tehnike u stvarnosti.

 

Da li su borbe/sparinzi obavezni?

Sparinzi nisu obavezni. Sam sparing je jako koristan po mnogo čemu, međutim ukoliko polaznik ne želi da sparinguje niko ga nikad neće forsirati.

 

Kako početi vježbati?

Fenix BJJ uvijek prima nove članove bez obzira na doba godine. Prvi mjesec vježbanja smatra se probnimi i potpuno je besplatan. Član se postaje jednostavnim potpisivanjem prstupnice. Dovoljno je da nam se javite na neki od naših kontakata ili jednostavno dođete na trening u terminima za vježbanje i već ste spremni da počnete.

 

Šta mi je potrebno od opreme da bi krenuo da treniram?

Za početak dovoljni su samo šorc, majica i voda. Međutim, kako je za treniranje BJJ-a neophodan kimono (GI), bilo bi preporučljivo da se isti nabavi u doglednom periodu. Takođe potrebna vam je i zaštitna guma za zube (preporučujemo samo za gornju vilicu).

 

Koliko često bi trebao da treniram kao početnik?

Sve zavisi sa kojim ciljevima počinjete da trenirate BJJ, za početak 3 puta nedeljno je sasvim dovoljno.

 

Da li primate početnike koji se nikada do sada nisu bavili nijednim borilačkim sportom?

Naravno, ne pravimo nikakvu razliku u polaznicima u tom smislu. Svako ko želi da trenira i da nauči je dobrodošao. BJJ treninzi su prilagođeni i namijenjeni kako polaznicima u vrhunskoj formi koji žele efikasne i takmičarske treninge, tako i polaznicima koji se po prvi put sreću sa ovim sportom, ili ga jednostavno žele trenirati zbog zdravlja, fitnessa ili zabave.

 

Kako između više različitih klubova izabrati onaj u kome vježbati?

S obzirom na popularnost brazilske jiu jitse i grapplinga veliki je broj onih koji žele biti dio te scene i vježbati. Međutim, mali je broj onih koji su spremni posvetiti godine svog života usavršavanju vještine, pa žele postići „sve i odmah“. U takvom okruženju postoji odrđeni broj onih koji žele preskočiti godine rada i „preko noći“ postati instruktori. Stoga, sa ciljem što kvalitetnijeg vježbanja, potrebno je izabrati onaj klub koji nudi najkvalitetnije instrukcije, od strane kvalifikovanih instruktora sa stvarnim praktičnim, takmičarskim i trenerskim iskustvom.

 

Zašto vježbati Brazilski džiudžicu u Fenix BJJ – Kiki Melo Akademiji?

Fenix BJJ je prva prava BJJ Akademija u Banja Luci i Republici Srpskoj, i nudi vam široko praktično iskustvo. Treninzi se održavaju u prostoru prilagođenom vježbanju Brazilske džiudžice. Treninge vodi Đorđe Vasić, plavi pojas, instruktor Kiki Melo Akademije, jedan od najboljih takmičara u ovom sportu u Republici Srpskoj. Sve polaznike motivišemo da se u zajedničkom radu međusobno pomažu, dijele znanje i tehnike jer time jačamo jedinstvo, dobru atmosferu i uveliko poboljšavamo sisteme učenja i razvoja talenta pojedinca. Naša vrata su uvijek otvorena kako za apsolutne početnike tako i za iskusnije sportiste ili veterane.
Naša vizija je stvaranje vrhunskih sportista i zdravih pojedinaca članova našeg društva kroz sportske aktivnosti!

Vaš lični uspjeh je naše zadovoljstvo! Pridružite nam se!!!