Brazilian Jiu Jitsu – osnove (Roy Harris)

Brazilian Jiu Jitsu – osnove (Roy Harris)

Kada sam prvi put počeo trenirati BJJ 1991, nisu postojali nikakvi nastavni programi ili planovi koji bi se
mogli pratiti. Postojale su različite metode treninga koje, činilo se da ne prate nikakv progres ili strukturu. Tako da sam ja, putujući na trening dva sata i četrdeset minuta od Los Anđelesa do San Dijega počeo organizovati neke informacije u svojoj glavi. Kada bi došao kući brzo bih sve zapisivao i organizovao.

Vremenom, počeo sam primjećivati sličnosti u tehnikama. Uočavanje stvari me nagnalo da kopam dalje ka vodećim principima.

Dodatno sam počeo da istražujem povezane grupe tehnika koje nazivam “Osnove“. Tražio sam ove tehnike jer sam osjećao da nešto nedostaje u načinu vježbanja Brazilske džiudžice. Primjetio sam da svaki instruktor ima sopstveni set tehnika koje on naziva “Osnove“. Kako je vrijeme odmicalo htio sam i sam da razvijem sopstvene.
U tu svrhu dabrao tehnike koje rade za sve kao solidna baza za nove studente.

Osnovne” tehnike koje sam htio izdvojiti trebalo je budu primjenjive i lake za sve studente bez obzira na snagu, veličinu i trenutne sposobnosti. Trebalo je grupisati tehnike tako da budu razumljive za većinu studenata što bi im to pomoglo u građenju zdravih osnova.

Kao “znatiželjan” student borilačkih vještina, nekada davno sam otkrio da su “borilačke vještine lična ekspresija pokreta”. Ovo otkriće pomoglo mi je mnogo u sopstvenom razvoju. Pomoglo mi je da razumjem zašto postoji veliki broj studenata koji radi tehnike na tačno određen način i kako određeni “majstori” to zahtjevaju od svojih studenata, umjesto da pomognu studentu da sam pronađe svoj put i istražuje za sebe.

Osnovni fukus za studente početnog nivoa trebalo bi da bude pravilan psihološki stav, izvođenje (MEHANIKA) i usmjerenost na detalje. Pravilan psihološki stav pomaže studentu da komunicira sa
drugim studentima i tako napreduje u učenju. Ovakav pristup pomaže u izgradnji drugasrstva, prijateljstva i povjerenja. Mehanika pomaže studentu da nauči principe poluga. Usmjerenost na detalje je nešto što je potrebno svakom studentu, posebno kada krenu vježbati BJJ na srednjem nivou. Bez razvoja ovog kvaliteta, student će biti zarobljen u začaranom krugu “Ko je brži?.. Ko je jači?…Ko eksplozivniji?

Ovdje ćemo navesti dvanaest oblasti koje trebate vježbati u BJJ da biste izgradili solidne osnove. Nakon toga naveo sam povezane tehnike koje će vam pomoći u razvoju osnova.

BJEŽANJA IZ MAUNTA
-Most i okret
-Lakat/koljeno

BJEŽANJA IZ SAJD MAUNTA
-Lakat/Koljeno
-Okret na koljena

KONTROLA GARDA
-Otvoreni gard
-Zatvoreni gard

PROLAZ GARDA
-Ispod nogu
-Preko nogu

SAJD MAUNT KONTROLA
-Držanje #2
-Držanje #3

MAUNT KONTROLA
-Maunt #1
-Maunt #2

POLUGE NA ISPRUŽENU RUKU
-Iz garda
-Iz Sajd maunta

POLUGE NA SAVIJENU RUKU
-Iz garda
-Iz Sajd maunta

GUŠENJA RUKAMA I NOGAMA
-Tijangl nogama
-Trijangl rukama
-Giljotina
-RNC(Rear naked choke – Mata leon)

GUŠENJA KOLAROM 
-Dlan gore, dlan gore
-Dlan gore, dlan dole

BACANJA i OBARANJA
-Uchi mata
-Ouchi gari
-Anckle pick
-Double leg

OKRETI (SWEEPS)
-Makazice (Scissors sweep)
-Preko kuka (Hip bump sweep)
-Elevator sweep
-Preko koljena (Knee sweep)

Ovih dvanaest oblasti će vam pomoći da postavite osnove za vaš Jiu jistu. Prve tri (maunt, sajd maunt bježanja i kontrola garda) predstavljaju aspekte igre odzdo. Vjerujem da je ovo najbitnija oblast za početnike. Razlog za to je što sam posmatrao stotine studenata u zadnjih dvadeset godina koji se muče sa bježanjima iz maunta i sajd maunta. Takođe, primio sam stotine mejlova od studenata širom svijeta koji se muče u svojoj igri odozdo. Jedanput kada studenti početnog nivoa postanu sigurni i komotni na svojim leđima, primjetiće kako češće završavaju i tu zabava počinje (jer gravitacija sada postaje vaš prijatelj).

Dva metoda za bježanje koje sam spomenuo (most i okret i lakat/koljeno) napravljeni su tako da razvijaju bočne i vertikalne pokrete kukova. Ova dva metoda pokretanja kukova su krucijalna za dobar razvoj bježanja sa leđa. Bez pomjeranja kukova, bićete primorani da koristite ruke za bježanje što će vas brzo zamarati.

Naredne tri oblasti (prolaz garda, držanja u mauntu i sajd mauntu) predstavljaju aspekte igre odozgo ili
nečega što ja nazivam u šali “Igra gravitacije“. Kada jedanput studenti početnog nivoa uspiju proći
protivnikov gard, da ga vješto i precizno zadrže u mauntu ili sajd mauntu njihovo samopouzdanje će porasti!

Ovaj proces nazivam “Igrom gravitacije” iz dva razloga: Prvo, kada prođete gard vaš protivnik moraće da se bori protiv grvitacije ukoliko pravilno koristite svoju težinu. Drugo, vi ćete se boriti da gravitacijom jer će vas vući lijevo ili desno. Veliki broj studenata početnog nivoa ima problema da zadrži balans. Vremenom, morate naučiti kako da se nastavite kretati čak i kada ste ostali bez balansa (umjesto da prvo vraćate blans prije nego nastavite da se krećete).

Po mom mišljenu prvih šest oblasti su najbitniji aspekti BJJ treninga za studente početnog nivoa. Znam da veliki broj studenata želi da odmah savlada završnice (submission), ali za većinu studenata u početku to jednostavno nije realna osnova.

Narednih četiri (arm lokovi na ispuženoj i savijenoj ruci, gušenja nogama i rukama) predstavljaju solidnu osnovu za prvi ZABAVNI dio igre: Završnice! Bitno je da se studenti početnog nivoa fokusiraju na korištenje poluge a posebno da obrate pažnju na detalje prilikom razvoja svojih završnica. Znam da bi bilo interesantno što prije isprobati sve završnice i naučiti bežanja iz istih, ipak bolje je provesti vrijeme na mehaniku tehnike tj kako ona zaista radi. Vrijeme ovako provedeno će se isplatiti na duže staze.

Poslednja dva (bacanja/obaranja i okreti) su bitan dio pozicione igre, posebno na takmičenjima. Ove oblasti omogućavaju studentima da ostvare prednost na samom početku takmičenja. Ipak, potrebno je paziti prilikom vježbanja i primjene ovih tehnika sa starijim studentima koji nemaju želju da se takmiče. Budite pažljivi! Bacanja, obaranja i okreti (iz stojećeg stava) su najopasnije tehnike sa stanovišta povreda.

Očigledno je da postoji daleko veći broj oblasti treninga koje student treba da uvježba. Ipak ovih dvanaest predstavljaju solidnu osnovu koju početnici trebaju izgraditi. Vjerujem da će ove smjernice pomoći studentima koji su na početku da razumiju gdje njihov trening treba biti usmjeren u prvih nekoliko godina!

Želim vam ugodan trening

Roy Harris

preuzeto i prevedeno sa www.RoyHarris.com