7 RAZLOGA ZAŠTO DJECA TREBA DA TRENIRAJU BRAZILSKI DŽIUDŽICU

7 RAZLOGA ZAŠTO DJECA TREBA DA TRENIRAJU BRAZILSKI DŽIUDŽICU

#1 Koordinacija i razvoj svijesti o tijelu

Učenje džiudžice zahtjeva od djeteta izvođenje tehnika koje sadrže mnogo malih detalja. Učenje i izvođenje ovih tehnika utiče na razvoj motoričkih sposobnosti i dobrog razumjevanja tjelesnog stava i balansa, što opet, kod djeteta razvija jake neuromuskularne veze i povećava koordinaciju i balans. Ove vještine mogu se reflektovati kasnije i na druge sportove ili aktivnosti kojima će se djete baviti u svom životu kao dodatna sposobnost koja će im pomoći ne samo u džiudžici već u svemu što budu radili.

#2 Disciplina i pažnja

Ukoliko bolje pogledate uvidjećete da živimo u svijetu punom različitih stimulacija (uticaja). Djeca su veoma izložena ovim uticajima, a kao rezultat javlja se A.D.D (Attention-Deficit Disoster)–Hiprekinetički poremećaj a manifestuje se kao nemogućnost koncentracije, hiperaktivnost i nepredvidivo ponašanje. Treba napomenuti da su disciplina i pažnja slični mišićima i treba ih uvježbavti. Učenje džiudžice je zabavno, ali su tehnike veoma detaljne i komplikovane za učenje i izvođenje. Djeca uživaju radeći ih ali su prinuđeni da obrate pažnju kada im trener objašnjava kako bi uspjeli izvesti pokret. Brazilski džiudžicu će ojačati i povećati disciplinu i pažnju djeteta, što će se odraziti na bolji uspjeh u školi, bolju socijalizaciju i sam kvalitet života.

#3 Samopouzdanje

Sigurno ste čuli da borilačke vještine kod djece podižu samopouzdanje…i to je potpuno tačno. Ali Brazilski džiudžicu je najbolji, a evo i zašto! Brazilski džiudžicu se razlikuje od drugih tradicionalnih borilačkih vještina jer kroz vježbanje sa svojim partnerima koristite 100% onoga što ste naučili u toku dana. Proces učenja zahtjeva 2 stvari: 1) učite kako tehnika radi i kako da je izvedete, 2) učite kako izvesti tehniku na protivniku koji ne sarađuje. Časovi za djecu podrazumjevaju sparing u bezbjednom okruženju na kraju svakog treninga. To je dio procesa učenja. Nećete vidjeti djete u Brazilskom džiudžicu koje vrišti okolo i lomi ploče, već umjesto toga biće stavljeno u stvarnu borbenu situaciju gdje će morati da izbori (rvanjem) svoj put ka dominantnoj poziciji ili da pobjegne iz loše pozicije ili pozicije u kojoj je ugroženo. Kada djete lomi daske ili radi neke poteze bez pravog i realnog otpora stvara se lažni osjećaj samopouzdanja koji se može odraziti na stvarni svijet i ustvari može biti opasan za djecu kada shvate da “karate” koji su učili ustvari ne radi. Brazilski džiudžicu daje djetetu STVARNO samopouzdanje i STVARAN način da se odbrani a da pritom ne mora udarati drugo djete.

#4 Socijalizacija

Na časovima Brazilske džiudžice djeca će sresti mnogo novih prijatelja i djeliti zajednička iskustva kao što su uvježbavanje tehnika, igre, i sparing. Ovo je fantastičan način da djeca komuniciraju sa djecom svih uzrasta, kao i sa autoritativnom figurom kao što je instruktor ili njegovi asistenti. Vidjećete kako vaše djete raste i uči sa novim prijateljima koje je steklo na času Brazilske džiudžice i zadržaće ove prijatelje do kraja života.

#5 Fitnes i “Džiudžicu – Način života”

Brazilski džiudžicu za djecu predstavlja zabavan i zahtjevan kardiovaskularni trening koji će oni VOLJETI da rade. Kroz Brazilski džiudžicu izbubiće višak kilograma, osnažiti i imati daleko više energije za predstojeće aktivnosti. Pojam “Brazilski džiudžicu Stil življenja” je sačinjen u Brazilski džiudžicu kako bi opisali način života kojim mnogi vježbači uče da žive. Pošto je džiudžicu fizički zahtjevan, zdrav način života je zaista neizbježan. Jedenje prave hrane, pravilno spavanje, istezanje i svakodnevna pažnja nad svojim tijelom kako bismo dobili više, redovno treniranje, korišćenje u životu znanja koje smo naučili na tatamiju kao što je strategijsko razmišljnje, kontrolisanje emocija…i tako dalje. Samo izguglajete “Jiu Jitsu Lifestyle” i vidjećete o čemu vam govorim.

#6 Postavljanje ciljeva i njihovo ispunjenje

Postoji mnogo prilika u koje Brazilski džiudžicu gdje možete testirati svoj napredak: takmičenja, dobijanje narednog pojasa, izvođenje nove ili stare tehnike u stvarnom sparingu sa novim protivnikom….Kroz proces učenja u džiudžici naučićete da dostižete malo više i da trenirate malo jače svakoga dana. Svakodnevni cilj je poboljšanje od 1%.

#7 Samoodbrana

Na samom kraju Brazilski džiudžicu će vašem djetetu dati STVARAN osjećaj za samoodbranu. Napadi na djecu postaju sve učestaliji a posebno u samim školama. Brazilski džiudžicu će vašem djetetu dati samopouzdanje, a to je prva stvar koja će odvratiti napadača. Napadači ne biraju dijete koje je puno samopouzdanja, jer ustvari žele lak plijen. Pored samopouzdanja, vaše djete će imati alate da se i fizički odbrani. Ne uz korištenje raznih koreografija i filmskih poteza već preko sati provedenih na tatamiju u uvježbavanju realnih situacija i načina sa njihovo prevazilaženje uz Brazilski džiudžicu .

Preuzeto i prevedeno sa http://www.carlsongracieindy.com/