5 savjeta kako postati dobar BJJ student

5 savjeta kako postati dobar BJJ student

Kao instruktor Brazilske džiudžice (crni pojas), tokom godina vježbanja, viđao sam veliki broj ljudi koji dolaze i odlaze. Uvijek se trudim da shvatimzbog cega i zašto studenti odustaju? Osjećam potrebu kao predavač i ambasador vještine da svima pomognem da “zadrže pravac” bez obzira na moguce smetnje. Zašto? Jer je BJJ zaista fantastican i ukoliko se zadržite dovoljno dugo doslovnoće vam promjeniti život. Zato evo mojih 5 najboljih savjeta kako biti “dobar BJJ student”:

1. Budite pripravni za trening. Šta znaci biti “pripravan”? Znaci da budete otvoreni za slušanje i ucenje sve vrijeme. Zapamtiteda su vaši treneri je vaša najveća podrška i da brinu o vama i vjeruju u vas toliko da vas žele unaprijediti preko vaših mogućnosti!(Što je zaista velika stvar). Dobar trener se zalaže za vas kao studenta, a fantastičan trener kao studenta i kao covjeka! Ukoliko ste osjetili da se trener potpuno zalaže za vas, onda budite sigurni da i vi takode obavite svoj dio posla! Biti pripravan student takođe znaci da shvatate da niko nije savršen i da ne budete sujetni po tom pitanju.

2. Pripremite tjelo za BJJ. Uvijek strahujem za studenta koji dolazi na čas a da nije ponio niti najmanju bočicu vode ili bilokakav oblik hidratacije. BJJ je veoma intenzivna i morate se hidridrati prije, u toku i poslije treninga. Bilo da vam je 20 ili 40 godina morate uzimati tečnosti i hranu zbog treninga. Ne možete se najesti brze hrane i očekivati da ćete imati kvalitetan trening. Isto tako, ne možete doći na jutarnji trening nakon neprespavane noći, preskočiti doručak i očekivati da imate dovoljno energijeza trening. Jednostavno, “brzo ćete “sagorjeti”. Pošto imam osjetljiv stomak, volim da su moji obroci prije treninga, kao jednostavni kao na primjer voda, banane i kuvana jaja i izgleda da to dobro funkcioniše za mene. Malo eksperimentišite i viditešta je dobro za vas.

3. Budite dobar partner – ne treba nam vaš “Beast mode”! Niko ne voli ići na posao sa crnim okom ili slomljenim nosem. Madaje realnost da se povrede zaista dešavaju. Biti “dobar partner” takođe znači da možete da se borite na više od samo jedne brzine.Treba kontrolisati brzinu i sangu borbe na način kao da imate potenciometar a ne prekidač za svjetlo. Evo o čemu se radi kadapodesite snagu i brzinu kao prekidač za svjetlo postoji samo jedna brzina ili ništa ( bez obzira na veličinu partnera, njegov nivo spremnosti itd.). Sa druge strane potenciometar vam omogućava daleko više nivoa i omogućava vam dodatne korekcije. Na primjer:možete različito sparingovati sa početnikom nego sa iskusnim ljubičastim pojasom. Dobar student prepoznaje razlike prilagođava se situaciji. Sačuvajte svoj “Beast mode” za ulicu ili video igrice.

4. Budi zahvalan učenik. U doba gugla i instant informacija lako je zaboraviti da su vaši instruktori i treneri proveli dobardio svog života u učenju i vježbanju vještina. Njihova akumulacija znanja se nije desila preko noći. Dobar student shvata da uvijek postoji prilika da se nešto nauči. Vaši instruktori i treneri imaju na umu šta je najkorisnije za vas, osluškuju potrebe ito primjenjuju u lekcijama. Jedan na jedan, vrijeme provedeno sa crnim pojasom je neprocjenjivo. Kada smo počinjali devedesetih sve bismo uradili samo da vježbamo sa crnim pojasom. Budite otvoreni i iskoristite svaku priliku za učenje: seminari, privatni časovi, video, knjige… nikad ne prestajte učiti!!!

5. Dosljednost stvara uspjeh. Ukoliko želite da buudete čak i srednje dobri u BJJ morate na tatami da trenirate! Nema zaobilaznice u BJJ-u. Ne možete lažirati svoje sposobnosti (posebno nedostatak). BJJ je vještina koja se lako testira; kao učenje jezika ili čitanje. Kada se borite možete uvidjediti da li neko zna šta radi..ili će završiti nekog ili će biti završen. U BJJ je sve veoma jednostavno, “Količina truda koju uložite je u direktnoj proporciji sa rezultatima koje postižete”. Ukoliko konstantno trenirate bićete bolji…ukoliko ne onda nećete!!!

Nije bitno ko je dobar, već ko je ostao” – Chris Hauter, Dirty Dozen – Jedan od prvih amerikanaca koji je zaslužio BJJ crni pojas.

Autor: Mike “Spider-Ninja” Bidwel, BJJ crni pojas

Preuzeto i prevedeno sa https://bjjafter40blog.wordpress.com/