11 Savjeta koji će ODMAH poboljšati Vaš BJJ

11 Savjeta koji će ODMAH poboljšati Vaš BJJ

Za BJJEE od Bila Džonsa (Bill Jones), BJJ crni pojas Pedra Sauera (Pedro Sauer), vlasnik i glavni instruktor “Top Level Martial Arts” Cuyahoga Falls, Ohio. Za više informacija o Bilu ili “Top Level Martial Arts”, posjetite http://toplevelmartialarts.com

Kao crni pojas i vlasnik akademije, uvijek sam sebi postavljao pitanje kako da budem dobar u Jiu-jitsu. Odgovori koji se nameću su pitanje vremena i zdravog razuma. Ali postoji 11 stvari koje možete uraditi da biste postali bolji već DANAS!

 1. Idite na čas. Preporučujem vam minimum tri puta nedeljno. Neka to bude prioritet u vašem životu. Koristite to vrijeme da se opustite i jednostavno uživate u sebi. Nikada vam neće biti žao što ste došli!
 2. Ne radite loš trening! Lako je pojaviti se na času i družiti se većinu vremena, a zatim pričati sa drugarima iz kluba dok svi drugi rolaju. Ovo bi trebali izbjegavati. Ukoliko zaista želite postati bolji efektno koristite vrijeme treninga koje je inače ograničeno. Budite sigurni da ste ponovili svaki i najsitniji djelić pokazanih pokreta. Budite sigurni da ste probali pokrete dok rolate. Nemojte odmah odbacivati naučeno.
 3. Tapkaj često i na vrijeme. Ovo je tako teško uraditi. Od kako dođemo na trening želimo biti u napadu sve vrijeme. Ne radite to. To će vas vratiti 20 godina unazad. Pustite da vas drugi napadnu. Naučite sve odbrane. Preživite svaki pokušaj završnice, onda naučite da preživite svaku pozicionu tranziciju, a onda svaki okret (sweep). Sledeće što ćete primjetiti jeste da pobjeđujete lagano, bez muke. Teško je ne misliti stalno na pobjedu, ali je brži put naučiti pobjediti!
 4. Nađite partnere salbije od vas. Sa ovakvim partnerima možete lako probati nove pokrete, što će poboljšati vaše samopouzdanje i tajming.
 5. Nađite partnere koji su vam jednaki. Rad sa partnerima koji su vam jednaki pomoći će vam da ne postanete lijeni sa tehnikma. Ukoliko pogrješite oni će preuzeti inicijativu. Ovako ćete ostati iskreni.
 6. Nađite partnere bolje od vas. Na ovaj način radićete više na odbrani. Takođe. Znaćete gdje su slabosti u vašoj igri. Onda ove nedostatke poboljšavate sa ljudima od kojih ste bolji… Sada uviđate kako sve funkcioniše.
 7. Nađite svoju omiljenu poziciju ili pokret. Svako ima omiljenu poziciju ili pokret na kojoj gradi svoju igru. Pronađite tu poziciju. Onda otkrijte sve što možete znati o toj poziciji. Naučite sve pokrete i pozicije koji su povezani sa tom pozicijom. Onda konstantno radite na tim vezama. To je najbolji način da budet uspješni.
 8. Jedite pravilno. Ovo je zasigurno, težak savjet za ispoštovati. Ali što bolje jedete vaše će tjelo biti zdravije. Zdravo tijelo će teže posustati. To znači da ćete smanjiti povrede i moći da uradite veći broj treninga.
 9. Radite drilove kretanja kod kuće. Ne kažem da trebate postati vježbač svjetske klase. Ali kada gledate TV, radite čučnjeve, iskorake ili ulaske, UPU, šrimpove i sl. Naučite vaše tijelo da koristi pokrete svuda ne samo na Jiu Jitsu času. Svako ko vježba više od godinu dana reći će vam da je počeo uvježbavati pokrete u krevetu. Na ovaj način vaše tijelo samo uči da bude eficijentnije. Eficijentnije tijelo je zdravije tijelo.
 10. Svima recite za jiu-jitsu. Neki ljudi žele sakrtiti činjenicu da vježbaju, što zaista ne razumjem. Jedini način da budete bolji u jiu jitsu je da roalte sa što više ljudi. Ukoliko se ne pšohvalite ljudima da vježbate ni oni neće doći. Recite vašim prijateljima i saradnicima da dođu i oni da probaju, a vi ćete biti bolji na duge staze jer su oni tu sa vama!
 11. Postavljajte pitanja! Ukoliko nemate pitanja znači da ste uradili loš trening i da niste nimalo obratili pažnju. U suprotnom naletili biste na probleme i bili biste u mogućnosti da ih identifikujete. “Treneru, radim sledeće …..a ovo mi se dešava, šta da radim?” Lako je. Ukoliko ne možete shvatiti zašto neki pokret ne radi, nastavite pokušavati dok ne shvatite šta vaš protivnik radi , ili PITAJTE VAŠEG PROTIVNIKA ŠTA RADI!!

Postoji još stvari o kojima treba govoriti. Ali pratite ovih 11 savjeta i vaš BJJ će momentalno postati bolji!